Fastställande av avskrivningar

Därför fortlevnadsprincipen och finansiella principer period ligger till grund för avskrivning processen. Anläggningstillgångar, med andra ord endast utgör förutbetalda kostnader och avskrivningar processen är helt enkelt ett sätt att fördela den uppskjutna kostnader till rätt räkenskapsperiod. Således med avskrivningar tyngdpunkten ligger på systematisk och realistisk fördelningen av utgifterna som användandet anläggningstillgångarna. Därför visar räkenskapsårets balansräkning inte det aktuella< marknadsvärdet av anläggningstillgångar inte heller den nedskrivning som mäter minska i värde under en period.

Konceptet av avskrivningar som används i redovisning innebär inte att den fysiska åldrande en tillgång. Avskrivningar är helt enkelt ett process fördelningsprinciper och inte ett process värderingsdagen. De avskrivningar som åter en viss period är den del av den totala kostnaden priset på en tillgång som genom denna process till den aktuella perioden.

Det är inte alltid enkelt att avgöra hur stor del av avskrivningsbara beloppet för en anläggningstillgång skall tilldelas någon särskild period, eftersom en mängd faktorer måste beaktas. Följande är betydande faktorer:

Självkostnadspris - kostnaden är inköpspriset plus eventuella extra utgifter som är nödvändiga för att förbereda tillgången för användning. Lifespan av en tillgång - livslängd en tillgång kan inte fastställas i förväg och måste, för redovisningsändamål, uppskattas. Detta kräver en bedömning, som vanligtvis bygger på erfarenheter av liknande tillgångar. Föreliggande skick tillgången och bolagets policy om byte av säkerheter kommer också att avgörande faktorer. Livslängden på en tillgång kan mätas i termer av tid (varaktighet av tillgångens användning), produktion (totalt antal enheter en tillgång förväntas producera) eller tjänst (t.ex. avståndet kommer det att resa), eller något liknande kriterium .

Det är vanligt att skilja mellan tekniska livslängd ett anläggningstillgång och dess ekonomiska livslängd. De tekniska livslängd avgörs av faktorer av betydelse för varje enskilt tillgång. De tekniska livslängd av en tillgång upphör när den inte längre kan tillhandahålla den tjänst som de har inhämtats, eller underhållskostnaderna bli oöverkomliga. Den ekonomiska livslängd bestäms av externa faktorer såsom tekniska framstegen (t.ex. moderniserade produktionsmetoder och föränderliga moden) och upphör, t.ex. när tillgångens produktionskapacitet blir oekonomiskt grund av sådana tekniska framstegen.

Grund av snabb teknisk utveckling, ekonomiska livslängd en tillgångs ofta kortare än dess tekniska livslängd. Men en tillgång vars ekonomiska livslängd löpt ut kan användas för andra ändamål. Ju kortare av antingen ekonomiska eller tekniska livslängden för en tillgång betraktas som dess livslängd.

För redovisningssyften syften bör användbara livslängd viktiga avskrivningsbara tillgångar ses över regelbundet. Avskrivningstakt för nuvarande och framtida perioder bör justeras om reviderade förväntade användbar livslängd avviker väsentligt från föregående uppskattning. Vid behov bör effekten av en sådan förändring redovisas i den redovisningsperiod då förändringen äger rum.

No comments:

Post a Comment