Gröna Skjuter för återvinning?

Ett ökande antal politiker och beslutsfattare talar om den värsta av krisen är över, och det finns tecken på en begynnande återhämtning.

Medan aktiemarknaderna har sett en imponerande rally från bottennoteringar under det senaste sex veckorna har mycket inflytelserika kommentatorer inklusive gillar att George Soros varit märkning som en björn marknad rally. Uppmuntrande att det har skett en viss stabilisering på de nya nivåer, men det är ju lite tidigt att tala om en fullt utvecklad återhämt
Idag budgeten släpptes i Storbritannien visade vad det verkar många människor verkar ha gått till baksidan av sina sinnen - alla dessa pengar som länderna har satt in på sina krisdrabbade finansiella system, och att försöka stimulera deras ekonomier kommer att återbetalas någon gång. Internationella valutafonden uppskattade totala belopp som att krisen kommer att kosta så mycket £ 200 miljarder. Bisarrt detta senare justerades ner till £ 130 miljarder påstås efter en hetsig konversation mellan kanslern och IMF, men faktum kvarstår att dessa inte är obetydliga summor pengar, och det behöver finnas något sätt.

Upplåningen prognoser har spiral uppåt, medan tillväxtprognos fortfarande sänkas. De senaste siffrorna släpptes idag som visar de brittiska utfärdande kr 220bn av obligationer för att finansiera budgetunderskottet, vilket ger till BNP nästan 78% vilket är mer än några tillväxtekonomierna. Regeringen har fått ändra ned sin egen BNP prognos från November och nu förutspår ekonomin krympa 3,5% i år (på odds igen med IMF som förutspår 4,1%) medan därefter oförklarligt förväntar öka till 1,25% nästa år. Majoriteten av marknaden ekonomer ser detta som otroligt optimistiska och räknar med ytterligare nedåt revideringar.

Denna kris, samtidigt kanske förbi sin topp, bara har börjat att spela ut den inverkan den kommer att påverka den globala ekonomin för de närmaste åren åtminstone. Hur marknaderna reagerar på denna verklighet kontrollerna återstår att se, men den är svår att matcha nuvarande värderingar med förväntningarna.

No comments:

Post a Comment