The Banksters Ta en webbsida från Enron

Rättvisa se lite, redaktionschef, Taipan Publishing Group

Tragedin är att förvandlas till fars som den verkliga avsikten med bankens räddningsplan uppenbart. Geithner och banksters har antagit playbook en sann bedrägerierna-och svek alla stjärnor: Enron.

Oavsett hur cynisk du, det är omöjligt att hänga med.

- Lily Tomlin

Någonstans längs kontinuum, det finns en punkt där tragedin förvandlas till fars. Jag börjar tro att vi kan ha passerat denna punkt med hela TARP / TALF fiasko.


Ta bara denna senaste sträng från Wall Street Journal, exempelvis:

Finansministeriet, inför kritik över sin bank-rescue-programmet, sa att det får tillåta en bredare grupp privata investerare att köpa giftiga värdepapper ...

Förra månaden sade finansminister skulle välja fondförvaltare på grundval av vissa kriterier, däribland en möjlighet att skaffa privat kapital och en minst $ 10 miljarder godtagbara tillgångar under förvaltning.

På måndag, sade finansminister ett förslag inte nödvändigtvis kommer att diskvalificeras om företag inte uppfyller alla kriterierna. Finansministeriet tillade att det är särskilt intresserade kan delta i programmet genom små, minoritets-eller kvinna ägda företag.

Hmm... Okej, så låt mig få detta rak. Först börja med ett berättigande hinder det löjligt, det låter en överblivna Dr Evil slagord från Austin Powers filmen. "Du måste ha tio miljoner dollar ..."

Då träffar dem att gosh, ya vet att kunde ha ett stum idé.

Så i en stroke för sent snille, de besluta att 1) bortse från sina egna förslag kriterier - inte ändra dem, utan bara ignorera det, märk väl - och 2) Slå på programmet räddningsaktion till något slags varma och fuzzy feel-good " hjälpa den lille killen "motion, som ett SBA låneprogram bemärkelse.

Läsa följande i Johannes Lovitz "lögnare" röst: Vi vill vidta alla dina pengar och ge det till banksters. Nej, vänta. Det låter illa. Vi vill hjälpa, ah, den miljardärer. Den stackars, stackars miljardärer. Nej, vänta - skit. Det var dåligt också. Här är: Vi vill hjälpa minoriteter. Minoriteter och kvinnor. - Absolut! Ja, det biljetten ...

En amerikansk Classic

De riktigt roliga nyheter är dock att PPIP (som det så har döpts) räddningsplan nu verkar ta ett sida från en av de all-time storheter av bedrägeri och svek.

Jag har passa dela en av mina favorit nuggets, ett liten historia som var göra dess väg runt handel desks circa 2002:

Det var en BONDTÖLP heter Kenny - Kenny pojke till sina vänner - och Kenny pojke fann sig behov av pengar. Trouble var han inte har ett jobb och inte äger en sak utom en nyligen avliden sällskapsdjur get. Men Kenny pojke var smart, och det dröjde inte länge för honom att kläcka en plan. Kenny pojke inkallad till alla jordbrukare i länet och ordnade ett lotteri för en blå-band Holstein mjölka kon. På dagen för utlottningen, 100 jordbrukare dök upp och betalade 50 dollar biljett, vilket ger Kenny pojke $ 5.000 att lägga i fickan. Kenny pojke drog vinstlott och att alla gick hem. Nästa dag kom utlottningen vinnaren av Kenny pojken för att samla in sitt pris. Kenny travade ut sin passerat sällskapsdjur. The jordbrukaren kliade huvudet och sade "Min son, det är inte ett pris mjölka kon. Det är en död get. " Så Kenny pojke gav bonden hans femtio dollar tillbaka.

Och som ni kanske gissat, var Kenny pojkens efternamn Lay och han växte upp att grunda Enron.

Ah, Enron. Kom ihåg de där killarna? Jätten lutande "E" den löjliga hybris, det bisarra reklamfilmer med datoriserade "Varför" röst ... Classic saker.

Enron arbetat hårt för att slita av rubes som offentliga tjänstemän i delstaten Kalifornien, som inte inser att avreglera elmarknaderna utan att veta hur spelet spelades var grov motsvarande dumpning en hink med kamrat i en haj tank.

Enron gjorde också alla typer av nätta nyskapande saker med "sidofickor" och "särskilt investeringsinstrument" och "utanför balansräkningen partnerskap", även att gå så långt som att använda riktigt coola Star-Wars-tema namn som "Death Star" och "Chewco."

I efterhand skulle som har känt att även som Enron gick ner rör, var vår nuvarande skörd av banksters upptagen med anteckningar?

Flytta över Darth Vader

Jag tar upp Enron i ljuset av nya uppenbarelserna driva hela detta debacle räddningsplan till nya höjder kriminalitet och girighet .. Vila ögonen på denna godbit från en nyligen Financial Times pjäs, "bail-out banker ögat giftiga tillgångar köper":

Amerikanska banker som har fått statligt stöd, bland annat Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley och JPMorgan Chase, överväger att köpa giftiga tillgångar som säljs av konkurrenter [] tonvikt gruva Treasury's $ 1.000 miljarder (£ 680bn) planerar att återuppliva den finansiella systemet.

Spencer Bachus, den övre republikanska om parlamentet Kommittén för finansiella tjänster, lovade efter med oss om de planer som FT att införa lagstiftning för att stoppa finansinstitut "gaming systemet att dra skattebetalarna subventionerade oväntade."

Mr Bachus la det skulle innebära "en ny nivå av absurditet" om finansiella instituten "samverkan för att byta tillgångar till uppblåsta priser använda skattebetalarnas dollar."

"Death Star" min fot ... Om detta stämmer, det gör Enron lagvrängning av dagar tidigare ser positivt Ewok-skalas i jämförelsen.

Och sannolikt det är sant ... några veckor före FT exklusiva, rapporterade New York Post att Citigroup och Bank of America redan hade börjat använda TARP medel - miljardbelopp gett dem regeringen att de var ska använda att bevilja lån - att istället "aggressivt skopa upp "mer av mycket giftigt tillgångar som blåste upp dem i första plats.

Själva tanken att dessa banker skulle kunna köpa upp varandras sopor - om att de ens överväger det - ja, det bara gör ont huvudet, det är så åtanke perfekta. För att förstå varför, låt oss gå igenom en snabb analogi.

Gräsklippare och lån regeringen

Tänk dig, för ett ögonblick att jag har en slå-upp gamla minikyl i baksidan av mitt garage. Den har en kylvätska läcka, det är lite mögligt, och det luktar unket öl, men jag är ganska säker på att det fungerar fortfarande.

Under tiden råkar du att inneha en rostig gammal gräsklippare. Bladet är caked oigenkännlighet med fossil gräsklippet tar gunk som passerar på olja har aldrig ändrats och saken tjugo eller trettio drar börja ... men även ni ganska vissa din gräsklippare "verk."

Tänk dig nu att du och jag göra en deal. Jag kommer sälja dig min motbjudande minikyl för furstliga summan av en hundratusen dollar. Du, i sin tur kommer sälja mig din forntida gräsklippare för en hundratusen dollar. Jag skriver ett sex-siffra kolla dig och du skriver en sex-siffra kolla till mig.

Inget är som egentligen hände, eller hur? Allt vi gjort är växlingsutrymme två crap tillgångar varken en värt femton spänn i verkligheten samt dessutom bytas ett identisk stor bit förändringstakten ($ 100.000) mellan våra respektive bankkonton.

Men vänta! Nämnde jag att vi båda anställer mycket kreativ redovisningsexperter?

Här 'goda nyheterna om vår lilla växlingsutrymme. Tack vare vårt utbyte, kan jag spela in en massiv vinst mina böcker ... till det melodi om 99.900 $ eller vad summa är kvar bortom värdeandelssystemet övertaganden för min kylskåp. Och du kan göra samma sak med dina gräsklippare.

I verkligheten, det enda som hänt är skräp fick swappas med skräp. I fantasy-mark redovisning värld emellertid du och jag båda bara frammanad fantastiskt vinst ur luften.

Och det blir ännu bättre ... nämnde jag att regeringen generöst har beviljat mig en icke-tillgripa lån för att ge de medel köpa din 100.000 $ gräsklippare?

Jag egentligen inte måste flytta $ 100K ur mitt bankkonto och in din, grund 93.000 $ av det täcktes av offentliga lånet. Samma privilegium utvidgades till dig, förstås.

Och naturligtvis behållningen av mina lån sändes till dig som kontant ... till och vinning av DITT lån sändes till ME som kontant ... vilket betyder den underbara skattebetalarna ponied upp två gånger - med ett belopp på $ 186.000 - finansiera vårt lilla fantom transaktion med riktiga dollar.

Se hur bra det är? Vi byter crap tillgångar till ett värde zilch, låtsas de är faktiskt värda 100.000 $ ... vi titelinformation ett massiv vinst på våra böcker ... och vi samlar verklig vinst i form av en 93.000 $ allmosor till oss båda (den icke-tillgripa lån).

Naturligtvis kommer någon scratch småningom deras huvud (precis Kenny pojkens jordbrukaren) och säga "Hey. Vi har inte någonting värt 100.000 $ här. Vi har ett äckligt minikyl och en rostig gräsklippare. "

Utan av gången som händer kommer du och jag vara i klöver ... och per definition vi hade aldrig betala tillbaka lånen ändå! Ain't jätte åhörarkopior grand?

Att förstå vad bankerna planerar att göra under täckmantel av PPIP "räddningsplanen" genom byta giftiga tillgångar med varandra, enkelt ersätta "minikyl" och "gräsklippare" i ovanstående exempel med "giftiga tillgång A" och "giftigt tillgång B."

Sedan upp på skalan från $ 100.000 till hundratals miljarder - hela vägen fram till en cool biljon kanske - och det du.

Detta är fabulous Enron stil lösning Turbo Timmy vid statskassan och Sheila Bair vid FDIC har som anges för oss: "Döden Star" och "Chewco" på steroider. De vill Enronize hela jävla finansiella systemet för att försöka rädda sina anslutna herrar (och tacksam framtida arbetsgivare) på Wall Street.

Något roligt att tänka på som vi betalar skatter, nej?

No comments:

Post a Comment