Globaliseringsprocessen i Serbien och Montenegro

Under 2003, socioekonomiska trender i Republiken Serbien och

Montenegro kännetecknades av aktiv roll för regeringen

genomföra reformer, nödvändigt att intensifiera övergångsprocessen.

Enligt rapporten Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD), Serbien och Montenegro registreras större framsteg när genomföra reformer än övriga 27 östeuropeiska länderna.I sin rapport om övergång, graderad EBRD Serbien och Montenegro 3 + (skala 1-4) för sin utrikeshandelspolitikerna för< processen för privatiseringen av små företag respektive pris liberalisering.

Nuvarande tillstånd globala ekonomins especialy EU är att en starkare tillväxttakt i globala ekonomin inte kunde förväntas till slutet 2004.

Enligt Republiken utveckling kanadensiska ekonomiska utvecklingen i Serbien under de första fyra månaderna 2003, som kännetecknas av en avmattning i den ekonomiska aktiviteten, dock tillsammans med en stabilisering av priserna reala löneökningarna och tillväxt i utrikeshandeln.Exporten av varor i perioden januari-april 2003 ökade med 28,6% jämfört med samma period 2002.Omfattningen av importen och exporten under april 2003 är 41,9%.

Priserna MAJ 2003 ökas med 0,5% i förhållande vidare till April och

levnadskostnader av 0,4%.

Det totala antalet anställda i slutet av mars 2003

uppgått till 1,782.841 (Källa: republikanska Arbetsmarknaden Bureau).Använda samma källa kan vi notera i Serbien fanns 947.426 arbetslösa.Omnämnd nummer ökades med 17,7% 2003 avseende 2002.

I 2003.336 privatiserades vid anbuden och auktioner, som drog i euro 159,5 milion (källa: republik Development Bureau).Enligt samma källa var omstruktureringen inleddes i 73 stora ekonomiska system.Dessutom antog serbiska regeringen en strategi för utveckling av entreprenörskap i Serbien från 2003-2008.

Analysen av den ekonomiska utvecklingen i Serbiens visar att de mest utvecklade staden i Serbiens är Apatin med utvecklingsnivån 85% högre än genomsnittet i Serbiens och på andra sidan, är den mest outvecklade staden Tutin med utveckling 76% under genomsnittet i Serbien .

Vi kan slutligen konstatera att Serbien och Montenegro kommer att försöka att integreras i den globala ekonomin så snart som möjligt.Trots våra lyckönskningar, det verkar som våra förväntningar är väldigt orealistiskt att uppnås fastly. Nämligen, efter en lång period av stagnation, krig, låg ekonomisk tillväxt, hög inflationstakt

(I 1993.it var den högsta i världen), hög

arbetslöshet och låga Nationalinkomsten per capita, sökväg integration kommer vara lång och svår process.Att veta att kommer vår regering att försöka göra denna process shorther med strukturella förändringar i samhällsekonomin och att göra stora steg i övergången mot struktur och prestanda för avancerade ekonomier.Så snabbt som vår levnadsstandard stiga det blir möjligt göra framsteg.De första resultaten har ännu tydliga.

Prof.Dr Mirjana Radovic

No comments:

Post a Comment